En vin vil ikke smake det samme når den serveres i et kjøkkenglass som når den serveres i et riktig utformet vinglass. Etter en periode på flaske trenger vinen de riktige omgivelsene (glass/luft/temperatur) for å komme til sin fulle rett – satt på spissen kan man si at en enkel vin bare kan bli bedre i et godt glass og en spesiell vin vil definitivt bli redusert i feil glass.
Riktige glass til de ulike vinene vil gi deg en bedre total smaksopplevelse. Smaksopplevelsen preges både av glassets utforming og av glassets størrelse. Med riktige glass blir det også lettere å sammenligne egne smakserfaringer og å bygge opp dine kunnskaper.
- et vinglass skal være laget av klart glass. Ingen farger takk!
- det skal ha en tulipanlignende utforming og en stett.
- tulipanformen lar aromaene komme ut til sidene og oppover samtidig som en smalere åpning bremser de litt i sin drift ut av glasset.
- foten bør være bred slik at glasset står støtt.
- det skal ikke være for lynt og ikke for tykt. Ikke for lett og ikke for tungt. God balanse mellom øvre og nedre del.
- de bør tåle oppvaskmaskin slik at de kan brukes så ofte du ønsker.
- en vin med mye aroma som skal serveres temperert trenger et større glass.
- en vin som skal serveres kjølig trenger et mindre glass, det holder også vinen kjølig lengre.
- sjenk aldri glasset fullere en ca 1/3 del. Det skal tilsvare glassets bredeste punkt og gir vinen maksimal luftkontakt.
- hold glasset i stetten, da påvirker du ikke vinen med varmen fra hånden (og du unngår alle de udelikate fingermerkene).
Husk å lukte på vinens aromaer før du svinger glasset første gangen. Etter at vinen har fått noen runder i glasset lukter den annerledes og du mister muligheten til å sammenligne med de første inntrykkene.
PREMIUM glassene er laget for profesjonelt bruk i restaurantmiljø og tåler godt oppvaskmaskin og høy temperatur. Pass på at du tørker glassene godt før du setter dem bort. Har du et treskap er det best å sette glassene med stetten ned slik at de ikke tar smak av treverket. De kan kanskje samle litt støv når de står slik og må skylles før bruk. Hvis du har skap og hyller av glass kan vinglassene godt stå opp ned, da samler de ikke støv og tar jo ikke noe smak fra hyllene.
Livio tillater seg noen anbefalinger:
- enhver vinentusiast bør ha et sett med riktige glass for vinsmaking. PREMIUM glass nr. 9 Degustazione er perfekt til denne oppgaven. Glasset er utformet i tråd med DIN-normen og anbefales for smaking av alle typer vin, sprit og likør. Dette glasset kan du også bruke til hverdags, når du rett og slett bare vil ha litt vin – med eller uten mat.
- liker du smakfulle, tempererte hvite viner har du et flott alternativ i PREMIUM glass nr. 6. Du kan selvfølgelig også bruke dette til røde viner.
- … noen godbiter for rødvinsentusiasten, spesielt hvis du er kjent med vinene fra Piemonte. Her er flere elegante alternativer å velge mellom. PREMIUM glass nr. 10 for en god Barbera, PREMIUM glass nr. 4 til Nebbiolo og PREMIUM glass nr. 1 når du beveger deg over mot Barolo/Barbaresco.
- Glass nr. XL er på sin plass når du tar frem den beste rødvinen i samlingen din – uansett hvilken verdensdel den kommer fra.
- en Decanter er obligatorisk når en lagret vin skal luftes. En vanlig helflaske på 750 cl rekker opp til det bredeste punktet i Decanteren og gir dermed vinen maksimal luftkontakt.
- lettere røde viner og avkjølte hvite viner krever et noe mindre glass og du kan velge både PREMIUM glass nr. 2 og glass nr. 11.
Salute!