Ekstra jomfru olivenolje er et helt fantastisk næringsmiddel. Det er fullt av farge, lukt, smak, næringsstoffer, de riktige fettsyrene, vitaminer og polifenoler. E-vitaminer og polifenoler i ekstra jomfru olivenolje er begge deler det vi kaller anti-oksidanter.
Olivenolje har en kulturhistorie som går tilbake flere tusen år f.Kr. Hovedtrekkene i fremstillingsmåten har imidlertid endret seg veldig lite, prinsippet er fortsatt «mekaniske prosesser» – dvs. knusing, pressing og sentrifugering. Ettersom olje og vann har ulik egenvekt, er det ingen problem å skille olje og vann med sentrifugalkraften etter at olivenfrukten er knust og presset. Moderne produksjonsutstyr har idag erstattet eselet som før drev møllestenene og med dagens teknologi får vi bare mer og bedre olje basert på de samme fundamentale mekaniske prinsippene. God ekstra jomfru olivenolje kommer imidlertid kun fra gode råvarer og kyndige produsenter, dette er en prosess som ikke kan gjøres «raskt & billig». Mange av oljene i hyllene på super´n til under 100-lappen er dessverre et helt annet produkt, selv om etiketten ofte sier «ekstra jomfru olivenolje laget av håndplukkede oliven».
Det er ikke for ingenting at olivenolje kalles «det flytende gullet fra middelhavslandene». God ekstra jomfru olivenolje er en gave til helsen din, det beste du kan bruke til varm matlaging og det beste du kan tilby smaksløkene dine. Det krever litt kunnskaper og trening, så start gjerne reisen så fort du kan…
Lær mer om olivenolje gjennom bl.a. «Livios Olivenoljeskole» og boken «Olivenolje – det italienske kjøkken».